Maślane ciastka z kolorowymi dżemami
Pyszne maślane ciasteczka z trzema rodzajami domowego dżemu - mirabelkowym, truskawkowym i jagodowym. Dodatkowo aby dodać większej słodyczy ciasteczka polewamy lukrem - u mnie ten najprostszy na bazie śmietany.





Składniki na 20 sztuk
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto maślane:
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 220 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 surowe jajko
Nadzienie:
- 2-3 łyżki dżemu mirabelkowego
- 2-3 łyżki dżemu truskawkowego
- 2-3 łyżki dżemu jagodowego
Składniki na lukier śmietanowy:
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sól.
Do kolejnej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy jajko i ponownie rozcieramy. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z solą i dokładnie łączymy składniki ze sobą. Utarte ciasto owijamy folią spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki by stwardniało. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na stolnicy formujemy je na kształt wałka i dzielmy na 60 równych części. Każdą część formujemy w kulkę. W każdej kulce robimy wgłębienie które nadziewamy dżemem (20 kulek dżemem truskawkowym, 20- dżemem mirabelkowym, 20 - dżemem jagodowym). Na blaszce do pieczenia układamy po 3 kulki z różnym nadzieniem obok siebie, tak aby dotykały się bokami. Podczas pieczenia ciasto się nieco rozpłaszczy i ciasteczka będą szersze.
Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 - 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce by przestygły inaczej się nam rozdzielą.
Przestudzone ciastka lukrujemy.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 07/04/2016
comments powered by Disqus