Maślane ciasteczka z masą żurawinową
Po raz kolejny wracam do przepisu na maślane ciasto gdyż jest ono proste w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne. Takie ciasteczka po upieczeniu można spałaszować z mlekiem ale również przełożyć je ulubioną masą - moją dziś będzie masa z suszona żurawiną.





Składniki na 25 sztuk ciasteczek.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto maślane:
- 300 g mąki pszennej typu 450
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka nalewki waniliowej
- 1 surowe żółtko
200 g masła
1 surowe białko
Białko przelewamy do miseczki i lekko je podbijamy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, nalewkę, żółtko i posiekane w kostkę masło. Składniki rozcieram rękami aż nie będzie widać grudek tłuszczu. Zagniatamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 30 minut.
Schłodzone ciasto wykładamy z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolnicy, wałkujemy je na placek ok. 3 mm grubości - lekko podsypywałam mąką podczas wałkowania. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka - parzystą ilość.
Surowe ciasteczka układamy na blaszce, smarujemy je rozmąconym białkiem i pieczemy je w 190-200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor.
Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia na blaszce.
Składniki na masę budyniową z żurawiną:
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru ( 40 g)
- 3 łyżki cukru kryształu
- 150 g miękkiego masła
- 1 kieliszek nalewki wiśniowej
- 70 g drobno posiekanej suszonej żurawiny
Do garnuszka wlewamy 50 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.
Do rondla wlewamy 250 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi, drobno posiekana żurawinę i ucieramy wszystko jeszcze chwilę. Utartą masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.
Do ozdoby:
- 50-60 g suszonej żurawiny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki kolorowych, drobnych perełek cukrowych
Ciemną czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.
Wykonanie:
Na połowę ciastek maślanych (17 sztuk) wyciskamy masę, którą przykrywamy pozostałymi ciastkami. Przełożone ciastka układamy na kratce, polewamy je czekoladą, posypujemy kolorowymi perełkami i na środku każdego ciastka układamy po suszonej żurawinie.
Tak przygotowane ciastka wkładamy na 1 godzinę do lodówki a następnie podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/10/2014
comments powered by Disqus