Maślane ciasteczka z masą żurawinową

Po raz kolejny wracam do przepisu na maślane ciasto gdyż jest ono proste w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne. Takie ciasteczka po upieczeniu można spałaszować z mlekiem ale również przełożyć je ulubioną masą - moją dziś będzie masa z suszona żurawiną.

Ocena:
1 5

Składniki na 25 sztuk ciasteczek.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto maślane:
  • 300 g mąki pszennej typu 450
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka nalewki waniliowej
  • 1 surowe żółtko
  • 200 g masła

  • 1 surowe białko

Białko przelewamy do miseczki i lekko je podbijamy.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, nalewkę, żółtko i posiekane w kostkę masło. Składniki rozcieram rękami aż nie będzie widać grudek tłuszczu. Zagniatamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 30 minut.

Schłodzone ciasto wykładamy z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolnicy, wałkujemy je na placek ok. 3 mm grubości - lekko podsypywałam mąką podczas wałkowania. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka - parzystą ilość.
Surowe ciasteczka układamy na blaszce, smarujemy je rozmąconym białkiem i pieczemy je w 190-200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor. Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia na blaszce.


Składniki na masę budyniową z żurawiną:
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru ( 40 g)
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek nalewki wiśniowej
  • 70 g drobno posiekanej suszonej żurawiny

Do garnuszka wlewamy 50 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.

Do rondla wlewamy 250 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi, drobno posiekana żurawinę i ucieramy wszystko jeszcze chwilę. Utartą masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Do ozdoby:
  • 50-60 g suszonej żurawiny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki kolorowych, drobnych perełek cukrowych

Ciemną czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.


Wykonanie:

Na połowę ciastek maślanych (17 sztuk) wyciskamy masę, którą przykrywamy pozostałymi ciastkami. Przełożone ciastka układamy na kratce, polewamy je czekoladą, posypujemy kolorowymi perełkami i na środku każdego ciastka układamy po suszonej żurawinie.

Tak przygotowane ciastka wkładamy na 1 godzinę do lodówki a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/10/2014


comments powered by Disqus