Maślane ciasteczka czekoladowe
Smakują jak ze sklepu, tylko lepiej! Niezwykle maślany smak połączony z czekoladą mówi sam za siebie.





Skład na 25 sztuk.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej / tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- parę kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 50 g startej na grube wióry gorzkiej czekolady
Wykonanie:
W misce umieszczamy miękkie masło i dosypujemy cukier puder oraz aromat waniliowy. Wszystko ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko i ubijamy mikserem aż składniki się połączą. Za pomocą sitka, do powstałej masy przesiewamy mąkę oraz gorzkie kakao. Wszystko jeszcze raz miksujemy do połączenia się składników. Dosypujemy startą czekoladę i mieszamy ją z masą (łatwiej jest to zrobić za pomocą miksera).
Powstała masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Na wcześniej przygotowanej blaszce wyciskamy kółka z dziurką.
Ciastka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 2 minuty- zaraz przy samej grzałce piekarnika. Po upływie czasu temperaturę zmniejszamy do 170 stopni Celsjusza i ciastka pieczemy 15 minut - blachę z ciastkami obniżamy tak by była mniej więcej na środkowej wysokości piekarnika.
Po upieczeniu ciastka odstawiamy do przestudzenia.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus