Masa z serka mascarpone i owoców
Połączenie serka mascarpone i porzeczek to bardzo pyszna i zarazem lekka masa.





Składniki na porzeczkowy serek mascarpone:
- 125 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka porzeczek
Wykonanie:
Za pomocą blendera porzeczki miażdżymy na jednolitą, gładką masę.
Serek mascarpone przekładamy do miski i ubijamy na puch.
Do rondelka wlewamy 2 łyżki mleka i dodajemy do niego drobno połamaną białą czekoladę. Na bardzo małym ogniu łączymy składniki ( roztapiamy czekoladę z mlekiem). Powstała masę ściągamy z palnika i wlewamy ja do ubitego serka. Serek ubijamy z roztopioną czekoladą. Do serka dodajemy puree z porzeczek. Dokładnie łączymy składniki.
Powstałą masę przekładamy na godzinę do lodówki.
Masa idealnie nadaje się do ciast ucieranych, biszkoptów lub do podania w pucharku z dodatkiem bitej śmietany i sezonowych owoców.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/muffinki-babeczki-porzeczkowe
Data publikacji: 30/08/2013
comments powered by Disqus