Masa z serka mascarpone i owoców

Połączenie serka mascarpone i porzeczek to bardzo pyszna i zarazem lekka masa.

Ocena:
1 5

Składniki na porzeczkowy serek mascarpone:

  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka porzeczek

Wykonanie:

Za pomocą blendera porzeczki miażdżymy na jednolitą, gładką masę.

Serek mascarpone przekładamy do miski i ubijamy na puch.

Do rondelka wlewamy 2 łyżki mleka i dodajemy do niego drobno połamaną białą czekoladę. Na bardzo małym ogniu łączymy składniki ( roztapiamy czekoladę z mlekiem). Powstała masę ściągamy z palnika i wlewamy ja do ubitego serka. Serek ubijamy z roztopioną czekoladą. Do serka dodajemy puree z porzeczek. Dokładnie łączymy składniki.

Powstałą masę przekładamy na godzinę do lodówki.

Masa idealnie nadaje się do ciast ucieranych, biszkoptów lub do podania w pucharku z dodatkiem bitej śmietany i sezonowych owoców.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/muffinki-babeczki-porzeczkowe


Data publikacji: 30/08/2013


comments powered by Disqus