Masa z orzechów włoskich i migdałów

Poniżej podaje przepis na pyszną masę z orzechów włoskich i migdałów , z dodatkiem dżemu morelowego.

Ocena:
1 5
Składniki na masę orzechową:
  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 70 g konfitury z moreli ( ja użyłam domowej z gruszkowo-jabłkowo-brzoskwiniowej)
  • 1 kieliszek rumu
  • 40 g mielonych migdałów
  • 50 g mielonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Do miski lub makutry wkładamy miękkie masło i dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy tak długo aż będziemy mieć jednolitą, puszystą masę. Do utartego tłuszczu dodajemy konfiturę i alkohol. Ucieramy składniki. Następnie dodajemy oba rodzaje orzechów. Wszystko dokładnie ucieramy aż powstanie nam jednolita masa.

Masę przekładamy na 20 minut do lodówki by lekko stwardniała.

Masa sprawdzi się w ciastach ucieranych, biszkoptowych, do przekładania ciasteczek i babeczek.


Lik w którym został zastosowany powyższy przepis:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/orzechowe-markizy


Data publikacji: 09/10/2013


comments powered by Disqus