Masa z orzechów włoskich

Masa orzechowa powstałą z orzechów włoskich. Szybka, pyszna i idealna.

Ocena:
1 5
Masa orzechowa:
  • 1 szklanka (200g) pokruszonych ale nie całkiem zmielonych orzechów włoskich
  • 200g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 kieliszka spirytusu

Wykonanie:

W rondelku gotujemy mleko. Ściągamy je z palnika i wsypujemy do niego orzechy włoskie. Odstawiamy do ostygnięcia pamiętając o tym, żeby od czasu do czasu wszystko przemieszać. W misce miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem na puch. Miksując dalej, po łyżce dodajemy zimne orzechy. Czynność wykonujemy, aż wszystkie produkty połącza się ze sobą. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy spirytus łącząc go z powstałą masą orzechową. Masę wkładamy do lodówki na 3 godziny lub też na całą noc. Dzięki temu będzie twarda i gotowa do smarowania ciastek i ciast.


Poniżej umieszczam link do przepisu w, którym została użyta masa :

ciasteczkowy-potwor.pl/babeczki-z-masa-orzechowa-oblane-czekolada


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus