Masa z orzechów włoskich
Masa orzechowa powstałą z orzechów włoskich. Szybka, pyszna i idealna.





Masa orzechowa:
- 1 szklanka (200g) pokruszonych ale nie całkiem zmielonych orzechów włoskich
- 200g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 kieliszka spirytusu
Wykonanie:
W rondelku gotujemy mleko. Ściągamy je z palnika i wsypujemy do niego orzechy włoskie. Odstawiamy do ostygnięcia pamiętając o tym, żeby od czasu do czasu wszystko przemieszać. W misce miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem na puch. Miksując dalej, po łyżce dodajemy zimne orzechy. Czynność wykonujemy, aż wszystkie produkty połącza się ze sobą. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy spirytus łącząc go z powstałą masą orzechową. Masę wkładamy do lodówki na 3 godziny lub też na całą noc. Dzięki temu będzie twarda i gotowa do smarowania ciastek i ciast.
Poniżej umieszczam link do przepisu w, którym została użyta masa :
ciasteczkowy-potwor.pl/babeczki-z-masa-orzechowa-oblane-czekolada
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus