Masa truskawkowo - kremówkowa

Lekka masa na bazie kremówki, jogurtu i owoców.

Ocena:
1 5
Masa truskawkowo- kremówkowa:
  • 200 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 125 g jogurtu wiśniowego
  • 1,5 szklanki pokrojonych drobno truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

Pokrojone drobno truskawki, za pomocą blendera miażdżymy na jednolitą masę.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.

Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy jogurt - łączymy / miksujemy. Następnie wlewamy zblenderowane wiśnie i żelatynę. Dokładnie łączymy składniki na gładką, jednolitą masę.

Gotową masę wkładamy do lodówki na 20 minut by zgęstniała.

Masa idealnie nadaje się do babeczek, biskoptowych i ucieranych ciast.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/czekoladowe-muffinki-z-truskawkowym-kremem


Data publikacji: 28/07/2013


comments powered by Disqus