Masa straciatella

Masa z kawałkami czekolady ale czekolady domowej.

Ocena:
1 5
Masa straciatella (z kawałkami czekolady):
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 kopiate, duże łyżki gorzkiego kakao
  • 300 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek rumu

Wykonanie:

Do wysokiego rondla wlewamy mleko i dodajemy do niego cukier kryształ oraz kakao. Rondel wstawiamy na najmniejszy palnik. Składniki doprowadzamy do zagotowania (masa na początku podwaja swoja objętość a potem stopniowo opada). Masę czekoladową gotujemy 20 minut. Powstała masę przelewamy do porcelanowej miseczki. Masa ta szybko twardnieje i łatwiej ją jest kruszyć w misce.

Masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy podrobioną czekoladę, którą wcześniej sporządziliśmy. Uwaga- masę należy ucierać w makutrze około 30 minut. Następnie do masy dodajemy alkohol i ucieramy.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-straciatella-z-galaretka


Data publikacji: 06/04/2013


comments powered by Disqus