Masa straciatella
Masa z kawałkami czekolady ale czekolady domowej.





Masa straciatella (z kawałkami czekolady):
- 300 g cukru kryształu
- 1/2 szklanki mleka
- 4 kopiate, duże łyżki gorzkiego kakao
- 300 g miękkiego masła
- 1 kieliszek rumu
Wykonanie:
Do wysokiego rondla wlewamy mleko i dodajemy do niego cukier kryształ oraz kakao. Rondel wstawiamy na najmniejszy palnik. Składniki doprowadzamy do zagotowania (masa na początku podwaja swoja objętość a potem stopniowo opada). Masę czekoladową gotujemy 20 minut. Powstała masę przelewamy do porcelanowej miseczki. Masa ta szybko twardnieje i łatwiej ją jest kruszyć w misce.
Masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy podrobioną czekoladę, którą wcześniej sporządziliśmy. Uwaga- masę należy ucierać w makutrze około 30 minut. Następnie do masy dodajemy alkohol i ucieramy.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-straciatella-z-galaretka
Data publikacji: 06/04/2013
comments powered by Disqus