Masa śmietankowo - cytrusowa

Bazą tej masy staje się tu kwaśna śmietana, śmietana kremówka i owoce. Proponuję ja podawać na cienkim biszkopcie lub też na cieście francuskim.

Ocena:
1 5
Składniki na masę:
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 200 ml śmietany kremówki 30% do deserów i ciast
  • 200 ml dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.

W misce ubijamy śmietankę kremówkę. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Łączymy składniki. Obroty miksera zmniejszamy do najniższych. Do kremówki stopniowo, na przemian dodajemy kwaśną śmietanę oraz dżem. Ubijamy. Następnie powoli dolewamy rozpuszczoną, letnią żelatynę. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Masę wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto. Odstawiamy do lodówki.


Poniżej umieszczam link do przepisu w, którym została użyta masa :

ciasteczkowy-potwor.pl/lekki-torcik-smietanowo-cytrusowy


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus