Masa śmietankowo -brzoskwiniowa

Masa na bazie jajek połączona z mąkami i przede wszystkim syropem oraz owocami brzoskwini.

Ocena:
1 5
Składniki na masę:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • kieliszek spirytusu
  • jedna puszka brzoskwiń w zalewie

Wykonanie:

Brzoskwinie odsączamy od soku i kroimy w niewielka kostkę.

Do rondla wlewamy 350 ml mleka i włączamy je do zagotowania. Do 150 ml mleka dodajemy syrop z brzoskwiń (które nam został) oraz dodajemy żółtka, cukier kryształ, opakowanie budyniu, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować wlewamy do niego masę. Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając by nie przywarł do naczynia. Po upływie 5 minut rondel ściągamy z palnika i przykrywamy, żeby na budyniu nie zrobił się kożuch oraz by przestygnął.

W makutrze ucieramy masło z łyżką cukru pudru na puch. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i rozcieramy go.Do powstałej masy dodajemy alkohol który łączymy z resztą składników. Dorzucamy kawałki brzoskwiń i łączymy ze sobą wszystko.


Poniżej umieszczam link do przepisu w, którym została użyta masa :

ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-delicja


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus