Masa śmietankowa z dodatkiem budyniu
Masa śmietankowa jest masą na bazie jajek, dwóch rodzai mąk, sypkiego budyniu śmietankowego, mleka , cukru i masła.





Masa śmietankowa:
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 4 łyżki cukru kryształu
- 700 ml mleka
- 200 g masła
- kieliszek spirytusu
Wykonanie:
500 ml mleka wlewamy do rondelka wstawiamy na palnik i gotujemy. Do dość głębokiego garnuszka wlewamy 200 ml mleka dodajemy jajko, żółtko, mąki, cukier kryształ, budyń i za pomocą miksera wszystko miksujemy na jednolitą masę. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i na bardzo wolnym ogniu gotujemy około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy masę.
Idealnie dodaje się do przełożenia ciasta z ucieranej babki
Poniżej umieszczam link do przepisu w, którym została użyta masa :
ciasteczkowy-potwor.pl/metrowiec
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus