Masa śmietankowa z dodatkiem budyniu

Masa śmietankowa jest masą na bazie jajek, dwóch rodzai mąk, sypkiego budyniu śmietankowego, mleka , cukru i masła.

Ocena:
1 5
Masa śmietankowa:
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 700 ml mleka
  • 200 g masła
  • kieliszek spirytusu

Wykonanie:

500 ml mleka wlewamy do rondelka wstawiamy na palnik i gotujemy. Do dość głębokiego garnuszka wlewamy 200 ml mleka dodajemy jajko, żółtko, mąki, cukier kryształ, budyń i za pomocą miksera wszystko miksujemy na jednolitą masę. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i na bardzo wolnym ogniu gotujemy około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy masę.

Idealnie dodaje się do przełożenia ciasta z ucieranej babki


Poniżej umieszczam link do przepisu w, którym została użyta masa :

ciasteczkowy-potwor.pl/metrowiec


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus