Masa serowo - budyniowa
Masa powstała na serniku z "wiaderka" z dodatkiem budyni, dzięki temu sernik smakuje jak gotowany.





Składniki na masę serowo- budyniową:
- 1 kg białego sera ( z wiaderka)
- 2 szklanki cukru pudru
- 5 dużych jajek
- 100 g masła
- 3 opakowania budyni śmietankowych / waniliowych ( 3 x 40 g)
- 1 cała duża cytryna
- 5 łyżek rodzynek
Wykonanie:
Masło przekładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło odstawiamy do ostygnięcia.
Cytrynę sparzamy, suszymy i ścieramy jej skórkę na tarce do jarzyn.
Masę serową przekładamy do dużej miski i dodajemy do niej całe jajka- miksujemy. Następnie cukier - miksujemy. Do utartej masy dodajemy sypkie budynie, roztopione masło, sok z cytryny oraz skórkę i wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Na sam koniec do masy serowej dodajemy rodzynki.
Masę można wylać na lekko podpieczony spód z kruchego ciasta lub ucieranego biszkoptu jak i wylać bezpośrednio na blachę ( bez ciasta).
Masę budyniową zapiekamy w 160 stopniach Celsjusza ale przez 40-45 minut ( funkcja pieczenia piekarnika -termoobieg, piekarnik elektryczny). Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika by masa serowa nam nie opadła. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego przestygnięcia.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis: http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/budyniowy-sernik
Data publikacji: 28/07/2013
comments powered by Disqus