Masa serowo - budyniowa

Masa powstała na serniku z "wiaderka" z dodatkiem budyni, dzięki temu sernik smakuje jak gotowany.

Ocena:
1 5
Składniki na masę serowo- budyniową:
  • 1 kg białego sera ( z wiaderka)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 5 dużych jajek
  • 100 g masła
  • 3 opakowania budyni śmietankowych / waniliowych ( 3 x 40 g)
  • 1 cała duża cytryna
  • 5 łyżek rodzynek

Wykonanie:

Masło przekładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło odstawiamy do ostygnięcia.

Cytrynę sparzamy, suszymy i ścieramy jej skórkę na tarce do jarzyn.

Masę serową przekładamy do dużej miski i dodajemy do niej całe jajka- miksujemy. Następnie cukier - miksujemy. Do utartej masy dodajemy sypkie budynie, roztopione masło, sok z cytryny oraz skórkę i wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Na sam koniec do masy serowej dodajemy rodzynki.

Masę można wylać na lekko podpieczony spód z kruchego ciasta lub ucieranego biszkoptu jak i wylać bezpośrednio na blachę ( bez ciasta).

Masę budyniową zapiekamy w 160 stopniach Celsjusza ale przez 40-45 minut ( funkcja pieczenia piekarnika -termoobieg, piekarnik elektryczny). Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika by masa serowa nam nie opadła. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego przestygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis: http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/budyniowy-sernik


Data publikacji: 28/07/2013


comments powered by Disqus