Masa serowa na zimno II

Szybka, pyszna i do tego z białego sera masa serowa. Idealna do ciast i deserów.

Ocena:
1 5
Składniki na masę serową:
  • 250 g białego sera ( z wiaderka)
  • 200 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30% lub 36%
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie śmietany " śnieżka"
  • 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
  • 1 szklanka gorącej wody

Wykonanie:

Do niewielkiej miski wlewamy gorącą wodę i dodajemy do niej 2 opakowania sypkiej galaretki. Składniki łączymy ze sobą. Rozpuszczona galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.

Ser biały należy zblenderować tak by nie było żadnych grudek a ser nabrał konsystencje kwaśnej śmietany.

Do czystej miski wlewamy mleko i dodajemy do niego śmietanę kremówkę oraz "śnieżkę". Składniki ubijamy na sztywną "pianę". Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo zbelnderowany biały ser - ubijamy. Następnie dodajemy lekko stężałą galaretkę - łączymy składniki.

Tak przygotowana masę wkładamy na 15-20 minut do lodówki by lekko stężała ( nie miała płynnej konsystencji). Następnie wylewamy na wcześniej przygotowane spody ciast, ciasteczek lub też do salaterek.


Przepis został wykorzystany :

ciasteczkowy-potwor.pl/sernik-na-czekoladowo-herbatnikowym-spodzie


Data publikacji: 18/05/2013


comments powered by Disqus