Masa serowa na zimno
Masa serowa bez pieczenia z białym serem.





Masa z sera białego:
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 200 g masła
- 250 g białego sera półtłustego
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (gęstej)
- 3 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Ser biały mielimy dwukrotnie.
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego żelatynę. Wstawiamy na mały palnik i lekko podgrzewamy tak by żelatyna się rozpuściła.
Biały ser ucieramy ze śmietaną na gładką masę. Do masy wlewamy mleko z żelatyną i łączymy składniki.
Do dość szerokiego garnka nalewamy wodę i wstawiamy na palnik. Woda ma się zagotować. Do szklanej lub metalowej miski wsypujemy cukier kryształ i dodajemy do niego żółtka. Miskę kładziemy na gotującym się garnku z wodą. Składniki ubijamy nad parą na puszystą, jasnozłotą masę. Nie przestajemy ubijać - do masy jajecznej powoli wlewamy masło i dalej ubijamy (na najniższych obrotach miksera). Czynność tą wykonujemy przez około 5 minut. Miskę z masą ściągamy z pary wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do utartego sera wlewamy powoli masę jajeczną i miksujemy powoli składniki.
Powstała masę przekładamy na 10-15 minut do lodówki ale kontrolujemy ją by nie stężała.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/serinik-na-zimno-z-sera-bialego
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus