Masa serowa na zimno

Masa serowa bez pieczenia z białym serem.

Ocena:
1 5
Masa z sera białego:
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 250 g białego sera półtłustego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (gęstej)
  • 3 łyżki żelatyny

Wykonanie:

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ser biały mielimy dwukrotnie.

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego żelatynę. Wstawiamy na mały palnik i lekko podgrzewamy tak by żelatyna się rozpuściła.

Biały ser ucieramy ze śmietaną na gładką masę. Do masy wlewamy mleko z żelatyną i łączymy składniki.

Do dość szerokiego garnka nalewamy wodę i wstawiamy na palnik. Woda ma się zagotować. Do szklanej lub metalowej miski wsypujemy cukier kryształ i dodajemy do niego żółtka. Miskę kładziemy na gotującym się garnku z wodą. Składniki ubijamy nad parą na puszystą, jasnozłotą masę. Nie przestajemy ubijać - do masy jajecznej powoli wlewamy masło i dalej ubijamy (na najniższych obrotach miksera). Czynność tą wykonujemy przez około 5 minut. Miskę z masą ściągamy z pary wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Do utartego sera wlewamy powoli masę jajeczną i miksujemy powoli składniki.

Powstała masę przekładamy na 10-15 minut do lodówki ale kontrolujemy ją by nie stężała.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/serinik-na-zimno-z-sera-bialego


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus