Masa serowa III

Masa z białego, domowego, tłustego sera.

Ocena:
1 5
Masa serowa:
  • 500 g białego tłustego sera (najlepszy jest swojski, prosto od krowy)
  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g kaszy manny (grysik)
  • szczypta soli
  • 125 g margaryny

Wykonanie:

Ser biały należy przemielić dwukrotnie (w maszynce do mięsa).

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy je do białości. Następnie dodajemy do nich margarynę i kasze mannę. Ucieramy. Do masy dodajemy stopniowo przemielony biały ser i ucieramy do momentu połączenia się składników.

Do białek dodajemy szczyptę soli u ubijamy je na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do utartego sera i bardzo powoli łączymy.

Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza od 50-60 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/sernik-z-makiem-na-kruchym-spodzie


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus