Masa serowa III
Masa z białego, domowego, tłustego sera.
Ocena:





Masa serowa:
- 500 g białego tłustego sera (najlepszy jest swojski, prosto od krowy)
- 5 jajek
- 200 g cukru pudru
- 50 g kaszy manny (grysik)
- szczypta soli
- 125 g margaryny
Wykonanie:
Ser biały należy przemielić dwukrotnie (w maszynce do mięsa).
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy je do białości. Następnie dodajemy do nich margarynę i kasze mannę. Ucieramy. Do masy dodajemy stopniowo przemielony biały ser i ucieramy do momentu połączenia się składników.
Do białek dodajemy szczyptę soli u ubijamy je na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do utartego sera i bardzo powoli łączymy.
Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza od 50-60 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/sernik-z-makiem-na-kruchym-spodzie
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus