Masa serowa II z borówkami

Utarty ser z dodatkowymi składnikami a nade wszystko owoce. Takie połączenie będzie idealne do sernika.

Ocena:
1 5
Składniki na masę serową:
  • 1 kg trzy krotnie zmielonego białego sera
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (suchego)
  • 400 g borówek amerykańskich
  • szczypta soli

Wykonanie:

W makutrze ucieramy ser biały z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i 3 żółtka i ucieramy do momentu połączenia się składników.

W misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.

Ubite białka dodajemy do masy serowej i dalej, powoli ucieramy.

Do powstałej masy dodajemy borówki i wszystko łączymy ze sobą.

Wylewamy na wcześnie przygotowane ciasto. Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach Celsjusza


Poniżej umieszczam link do przepisu w, którym została użyta masa :

ciasteczkowy-potwor.pl/sernik-z-borowkami


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus