Masa - "ptasiowe" mleczko

Domowe " ptasiowe " mleczko (poprawna nazwa zastrzeżona) idealnie nadaje się do lekkich ciast i ciasteczek. Najlepiej serwować ją z biszkoptami ,wszelakimi galaretkami oraz owocami.

Ocena:
1 5
Składniki na mleczko:
  • 125 g g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowanie zielonej/ agrestowej galaretki lub też czerwonej galaretki
  • 1 szklanka gorącej wody

Wykonanie:

Do niewielkiej miski wlewamy szklankę gorącej wody i rozpuszczamy w niej galaretki. Rozpuszczone galaretki odstawiamy do lekkiego stężenia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder - ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy lekko stężałą galaretkę i dokładnie wszystko miksujemy.

Tak przygotowana masę wylewamy na biszkopt, do pucharków , itp. a następnie odstawiamy na noc do całkowitego stężenia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/domowe-kostki-ptasiowego-mleczka


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus