Masa orzechowo - grysikowa

Pyszna a przede wszystkim zdrowa bo na bazie kaszy manny i orzechów.

Ocena:
1 5
Składniki na masę orzechowo - grysikową :
  • 50 g kaszy manny "grysiku" (użyłam kaszy ekspresowej)
  • 125 ml mleka
  • 100 g orzechów włoskich zmielonych
  • 150 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek wódki/ spirytusu / rumu

Wykonanie:

Mleko wlewamy do rondla, dosypujemy do niego kasze mannę. Składniki kładziemy na najmniejszym palniku i gotujemy je przez 5 -7 minut. Następnie dodajemy zmielone orzechy i dokładnie łączymy składniki. Powstała masę ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder - ucieramy. Nie przestajemy ucierać - stopniowo dodajemy zimną kaszę mannę. Do powstałej masy wlewamy alkohol - rozcieramy.

Powstała masę wkładamy do lodówki by stwardniała.

Masa idealnie nadaje sie do wszelakich rodzajów ciast i ciasteczek.


Lik w którym został zastosowany powyższy przepis:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-z-platkow-owsianych-przelozony-grysikowo-orzechowa-masa


Data publikacji: 14/10/2013


comments powered by Disqus