Masa orzechowa babci Jasi

Poniżej podaje przepis na masę orzechową według przepisu mojej babci Jasi.

Ocena:
1 5
Składniki na masę orzechową:
  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych
  • otarta skórka z jednej dużej cytryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 225 ml wody
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy do niej cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Rondelek ze składnikami wstawiamy na mały palnik. Składniki powoli gotujemy na gęsty syrop ( syrop jest gotowy gdy nabierzemy go na łyżkę i będziemy go wylewać ma ciągnąć się jedną nitką ). Powstały syrop ściągamy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Miękkie masło przekładamy do makutry / miski i ucieramy / miksujemy je na puch. Do utartego tłuszczu powoli wlewamy syrop - ucieramy. Następnie dodajemy orzechy oraz skórkę otartą z cytryny i wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Powstała masę przekładamy do lodówki by lekko stwardniała.

Masą przekładamy ciasta i ciasteczka.


Poniżej podaje link do ciasta w którym wykorzystany został przepis na ową masę:

ciasteczkowy-potwor.pl/tort-orzechowo-czekoladowo-smietankowy


Data publikacji: 11/05/2013


comments powered by Disqus