Masa na bazie masła i malin

Masa waniliowa/ śmietankowa połączona ze świeżymi malinami to idealna kompozycja do ciast , ciasteczek i biszkoptów.

Ocena:
1 5
Składniki na masę malinami:
  • 1 duży budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym ( 1 x 60 g)
  • 300 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki świeżych malin ( ewentualnie rozmrożonych)

Wykonanie:

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.

Do rondla nalewamy 200 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wsypujemy owoce i dokładnie je rozcieramy.

Masę na 60 minut wkładamy do lodówki by stwardniała a następnie przekładamy nią wszelakiego rodzaju ciasta, ciasteczka i babeczki.


Lik w którym został zastosowany powyższy przepis:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/rolada-malinowa


Data publikacji: 08/10/2013


comments powered by Disqus