Masa milka

Masa milka zawdzięcz swoją nazwę składnikowi , którym jest biała czekolada.

Ocena:
1 5
Masa milka:
  • 700 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki cukru kryształu
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 kieliszka spirytusu

Wykonanie:

Do kubka wlewamy 200 ml mleka dodajemy do niego mąkę, budyń oraz cukier kryształ. Składniki łączymy na jednolitą masę. Do rondla nalewamy 500 ml mleka i dodajemy do niego połamaną białą czekoladę. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając by nie przywarł do spodu rondla. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy wlewamy alkohol który łączymy z masą.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/teczowy-tort


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus