Masa milka
Masa milka zawdzięcz swoją nazwę składnikowi , którym jest biała czekolada.





Masa milka:
- 700 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżki cukru kryształu
- 100 g białej czekolady
- 250 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1/2 kieliszka spirytusu
Wykonanie:
Do kubka wlewamy 200 ml mleka dodajemy do niego mąkę, budyń oraz cukier kryształ. Składniki łączymy na jednolitą masę. Do rondla nalewamy 500 ml mleka i dodajemy do niego połamaną białą czekoladę. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając by nie przywarł do spodu rondla. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy wlewamy alkohol który łączymy z masą.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
ciasteczkowy-potwor.pl/teczowy-tort
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus