Masa marcepanowa

Masę marcepanową można zakupić w sklepie ale uwierzcie mi wcale nie smakuje tak dobrze jak ta domowa. Poniżej podaje składniki i sposób jej wykonania.

Ocena:
1 5

Składniki na około 700 g masy marcepanowej.

Gotową masę marcepanową, owiniętą w papier do pieczenia lub zamkniętą w pojemniku hermetycznym można bardzo długo przechowywać w lodówce. Dlatego warto zrobić jej dużo.


Składniki:
  • 400 g płatków migdałowych
  • 300 g cukru pudru
  • 75 ml wody
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 3 duże łyżki miodu
  • 2 kieliszki amaretto lub likieru barmańskiego o smaku amaretto

Wykonanie:

Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę i dodajemy do niej cukier kryształ i miód. Składniki podgrzewamy na małym ogniu tak długo aż uzyskamy syrop (około 7 minut). Syrop ściągamy z palnika.

Płatki migdałowe mielimy na pył (za pomocą młynka do kawy). Zmielone migdały powinny mieć konsystencje zbliżona do mąki. Do makutry lub miski z kamionki wsypujemy zmielone migdały. Dodajemy cukier puder, syrop i alkohol. Składniki ucieramy na gładką masę. Następnie wyciągamy ją z makutry i zarabiamy chwile na stolnicy.

Jeśli masa jest Waszym zdaniem za lepka można dodać do masy cukru pudru.


Przepis zastosowałam m.in. w poniższym linku:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/mazurek-z-kajmakiem-i-biala-czekolada

Smacznego


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus