Masa marcepanowa
Masę marcepanową można zakupić w sklepie ale uwierzcie mi wcale nie smakuje tak dobrze jak ta domowa. Poniżej podaje składniki i sposób jej wykonania.





Składniki na około 700 g masy marcepanowej.
Gotową masę marcepanową, owiniętą w papier do pieczenia lub zamkniętą w pojemniku hermetycznym można bardzo długo przechowywać w lodówce. Dlatego warto zrobić jej dużo.
Składniki:
- 400 g płatków migdałowych
- 300 g cukru pudru
- 75 ml wody
- 1/3 szklanki cukru kryształu
- 3 duże łyżki miodu
- 2 kieliszki amaretto lub likieru barmańskiego o smaku amaretto
Wykonanie:
Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę i dodajemy do niej cukier kryształ i miód. Składniki podgrzewamy na małym ogniu tak długo aż uzyskamy syrop (około 7 minut). Syrop ściągamy z palnika.
Płatki migdałowe mielimy na pył (za pomocą młynka do kawy). Zmielone migdały powinny mieć konsystencje zbliżona do mąki. Do makutry lub miski z kamionki wsypujemy zmielone migdały. Dodajemy cukier puder, syrop i alkohol. Składniki ucieramy na gładką masę. Następnie wyciągamy ją z makutry i zarabiamy chwile na stolnicy.
Jeśli masa jest Waszym zdaniem za lepka można dodać do masy cukru pudru.
Przepis zastosowałam m.in. w poniższym linku:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/mazurek-z-kajmakiem-i-biala-czekolada
Smacznego
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus