Masa makowa z surowym jajkiem
Poniżej podaje na pyszną masę makową z bakaliami i surowym jajkiem.





Masa makowa:
- 300 g suchego maku
- 1,5 l gorącej wody
- 1/4 szklanki wody
- 300 g cukru kryształu
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżki smalcu
- 1 kieliszek rumu
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 100 g skórki z pomarańczy lub cytryny
- 1 całe jajko
Wykonanie:
Suchy mak należy zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak należy odsączyć od wody i zmielić (w maszynce do mięsa)na drobnym sitku trzy razy.
Do rondla wlewamy 1/4 szklanki wody i dodajemy do niej cukier. Rondel wstawiamy na mały palnik. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop.
Na patelnie przekładamy smalec i masło a następnie roztapiamy tłuszcze. Do tłuszczu dodajemy przemielony mak, gorący syrop, alkohol oraz bakalie. Wszystko smażymy przez około 5-10 minut. Przesmażony mak odstawiamy do przestygnięcia.
Do letniego maku wbijamy całe jajko i energicznie mieszamy.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/sernik-z-makiem-na-kruchym-spodzie
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus