Masa makowa z surowym jajkiem

Poniżej podaje na pyszną masę makową z bakaliami i surowym jajkiem.

Ocena:
1 5
Masa makowa:
  • 300 g suchego maku
  • 1,5 l gorącej wody
  • 1/4 szklanki wody
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki smalcu
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g skórki z pomarańczy lub cytryny
  • 1 całe jajko

Wykonanie:

Suchy mak należy zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak należy odsączyć od wody i zmielić (w maszynce do mięsa)na drobnym sitku trzy razy.

Do rondla wlewamy 1/4 szklanki wody i dodajemy do niej cukier. Rondel wstawiamy na mały palnik. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop.

Na patelnie przekładamy smalec i masło a następnie roztapiamy tłuszcze. Do tłuszczu dodajemy przemielony mak, gorący syrop, alkohol oraz bakalie. Wszystko smażymy przez około 5-10 minut. Przesmażony mak odstawiamy do przestygnięcia.

Do letniego maku wbijamy całe jajko i energicznie mieszamy.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/sernik-z-makiem-na-kruchym-spodzie


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus