Masa kokosowa z mleczkiem kokosowym
Masa z dużą ilością wiórek kokosowych jak i dodatkiem mleczka kokosowego.





Masa kokosowa:
- 200 g wiórek kokosowych
- 300 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%
- 165 ml mleczka kokosowego
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na złotą masę.
Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy je. Do gorącego mleczka dodajemy żelatynę i doprowadzamy do jej połączenia z mleczkiem. Mleczko kokosowe odstawiamy do przestygnięcia. Do przestygniętych składników w rondelku dodajemy utarte żółtka - podczas wlewania składników delikatnie je miksujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy połączone płynne składniki - wszystko miksujemy. Do powstałej masy dodajemy wiórki kokosowe i wszystko łączymy ze sobą.
Powstałą masę przekładamy na 2-3 godziny do lodówki by stężała.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/kruche-ciasteczka-czekoladowe-z-masa-kokosowa
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus