Masa kokosowa z mleczkiem kokosowym

Masa z dużą ilością wiórek kokosowych jak i dodatkiem mleczka kokosowego.

Ocena:
1 5
Masa kokosowa:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 300 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na złotą masę.

Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy je. Do gorącego mleczka dodajemy żelatynę i doprowadzamy do jej połączenia z mleczkiem. Mleczko kokosowe odstawiamy do przestygnięcia. Do przestygniętych składników w rondelku dodajemy utarte żółtka - podczas wlewania składników delikatnie je miksujemy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy połączone płynne składniki - wszystko miksujemy. Do powstałej masy dodajemy wiórki kokosowe i wszystko łączymy ze sobą.

Powstałą masę przekładamy na 2-3 godziny do lodówki by stężała.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/kruche-ciasteczka-czekoladowe-z-masa-kokosowa


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus