Masa kokosowa budyniowa

Coś prostego, kokosowego i do tego idealnego do ciast , ciastek babeczek wszelakiego rodzaju. Polecam.

Ocena:
1 5
Składniki na masę kokosową:
  • 450 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 10 łyżek wiórek kokosowych ( waszych łyżek- kokosu nigdy za wiele :))
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek wódki lub likieru kokosowego

Wykonanie:

Do kubka wlewamy 100 ml mleka i rozpuszczamy w nim trzy łyżki budyniu śmietankowego a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Do rondla wlewamy 4350 ml mleka i wsypujemy do niego pół szklanki cukru kryształu. Rondel kładziemy na najmniejszym palniku. Składniki w naczyniu doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Powstała masę gotujemy 4-5 minut, ciągle mieszając by nam nie przywarła do garnka. Gotową masę ściągamy z palnika , przykrywamy pokrywką/ talerzykiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masło przekładamy do makutry ( ewentualni miski i miksujemy) i za pomocą pałki ucieramy na puch. Do utartego do białości tłuszczu , stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie rozcieramy. Do powstałej masy wlewamy alkohol i jeszcze raz łączymy składniki.

Gotową masę przekładamy wszelakiego rodzaju ciasta , ciastka , babeczki z ciasta kruchego , półkruchego, francuskiego, ucieranego, biszkoptowego....


Data publikacji: 12/01/2014


comments powered by Disqus