Masa kisielowa

Owa masa to kisiel gotowany na soku z owoców i do tego utarte masło.

Ocena:
1 5
Składniki na masę kisielową:
  • 250 ml owocu płynnego (soku z kompotu owocowego)
  • 1 opakowanie sypkiego kisielu
  • 50 g cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy sok i dodajemy do niego cukier kryształ. Rondelek wstawiamy na mały ogień. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się płynu dodajemy kisiel. Mieszamy by składniki doprze się połączyły. Powstały kisiel gotujemy jeszcze 2-3 minuty a następnie ściągamy z palnika. Kisiel przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy/ mikujemy na puch.. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny kisiel. Ucieramy.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/mazurek-ucierany-przelozony-masa-kisielowa


Data publikacji: 30/03/2013


comments powered by Disqus