Masa kasztankowa

Pyszna masa powstała z połączenia masy budyniowej do której dokładamy starte michałki, orzechy ziemne i alkohol.

Ocena:
1 5
Składniki na masę michałkową:
  • 400 g cukierków/ czekoladek "michałki"
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 9/ 1 x 40 g)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 350 ml mleka
  • 100 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 kieliszek rumu ( nie koniecznie)

Wykonanie:

Cukierki/ pomadki "michałki" ścieramy na tarce na drobnych oczkach ( żeby dobrze się nam ścierało "michałku" najlepiej włożyć je na 30 minut do zamrażalnika).

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i rozpuszczamy w nim cukier kryształ oraz opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.

Do rondla nalewamy 250 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wsypujemy starte michałki oraz alkohol i ponownie rozcieramy składniki. Gdy idealnie wszystkie składniki się połączyły ze sobą , to wtedy dosypujemy orzeszki i ponownie łączymy składniki. Gotową masę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by stwardniała ( ja pozostawiłam ją w lodówce na cała noc).

Masa idealnie nadaje się do wszelakiego rodzaju ciastek, babeczek jak i ciast ucieranych, biszkoptowych oraz kruchych.


Poniżej link do przepisu w którym została wykorzystana masa:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/ciastka-jezyki


Data publikacji: 16/10/2013


comments powered by Disqus