Masa karpatkowa
Masa ta sprawdza się najlepiej do przełożenia ciasta ptysiowego -> dzięki temu powstaje nam pyszna karpatka.
Ocena:





Składniki na masę:
- 1 l mleka
- 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek cukru kryształu
- 16 g cukru waniliowego
- 275 g masła
- kieliszek spirytusu (nie koniecznie)
Wykonanie:
W rondelku zagotować 3/4 l mleka. W szerokim kubku połączyć ze sobą 1/4 l mleka , mąki, cukier kryształ i cukier waniliowy. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy przez 5 minut na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszamy by się nam nie przypalił. Po zagotowaniu się budyniu przykrywamy go i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze ucieramy masło na puch. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy. Do połączonych składników dodajemy alkohol i łączymy go z masą.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
ciasteczkowy-potwor.pl/karpatka
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus