Masa karpatkowa

Masa ta sprawdza się najlepiej do przełożenia ciasta ptysiowego -> dzięki temu powstaje nam pyszna karpatka.

Ocena:
1 5
Składniki na masę:
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru kryształu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 275 g masła
  • kieliszek spirytusu (nie koniecznie)

Wykonanie:

W rondelku zagotować 3/4 l mleka. W szerokim kubku połączyć ze sobą 1/4 l mleka , mąki, cukier kryształ i cukier waniliowy. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy przez 5 minut na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszamy by się nam nie przypalił. Po zagotowaniu się budyniu przykrywamy go i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy masło na puch. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy. Do połączonych składników dodajemy alkohol i łączymy go z masą.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/karpatka


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus