Masa czekoladowa na śmietanie kremówce

Lekkość tej masy zawdzięczamy śmietanie kremówce która połączona z serkiem mascarpone i gorzkim kakao daje niesamowity smak.

Ocena:
1 5
Składniki na masę:
  • 400 ml śmietanki kremówki do ciast i deserów 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki whisky

Wykonanie:

Do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją gorącą wodą. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej cieczy.

Do miski wlewamy zimną śmietanę kremówkę i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder a następnie gorzkie kakao. Ubijamy. Za pomocą łyżki dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i do powstałej masy powoli dolewamy letnią żelatynę oraz alkohol. Mieszamy.

Masę wylewamy na biszkopt lub przekładamy nią ciasteczka. Na godzinę odstawiamy do lodówki (wraz z ciastem) by dobrze stężała.


Poniżej umieszczam link do przepisu w, którym została użyta masa :

ciasteczkowy-potwor.pl/tort-czekoladowy-z-malinami


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus