Masa czekoladowa na śmietanie kremówce
Lekkość tej masy zawdzięczamy śmietanie kremówce która połączona z serkiem mascarpone i gorzkim kakao daje niesamowity smak.





Składniki na masę:
- 400 ml śmietanki kremówki do ciast i deserów 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki whisky
Wykonanie:
Do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją gorącą wodą. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej cieczy.
Do miski wlewamy zimną śmietanę kremówkę i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder a następnie gorzkie kakao. Ubijamy. Za pomocą łyżki dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i do powstałej masy powoli dolewamy letnią żelatynę oraz alkohol. Mieszamy.
Masę wylewamy na biszkopt lub przekładamy nią ciasteczka. Na godzinę odstawiamy do lodówki (wraz z ciastem) by dobrze stężała.
Poniżej umieszczam link do przepisu w, którym została użyta masa :
ciasteczkowy-potwor.pl/tort-czekoladowy-z-malinami
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus