Masa czekoladowa na maśle I

Ta masa jest naprawdę pyszna, po prostu "palce lizać".

Ocena:
1 5

Składniki na masę czekoladową:

  • 75 g gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 375 g miękkiego masła
  • aromat waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu lub wódki

Wykonanie:

Do rondla wlewamy mleko i dodajemy do niego gorzkie kakao - za pomocą rogalki łączymy składniki na jednolitą, gładką masę. Rondel ze składnikami kładziemy na małym palniku i doprowadzamy do zagotowania się masy ( masa powinna być gęsta).

Do garnczka nalewamy wodę i gotujemy ją. Na gotującą się wodę dajemy/ umieszczamy miskę szklaną lub metalową ale tak by nie była zanurzona w wodzie. Do miski wsypujemy cukier i jajka. Składniki miksujemy na bardzo wolnych obrotach tak długo aż rozpuści się nam cukier, a masa stanie się jednolita, gładka , kremowa ( ja miksowałam składniki około 8 minut). Miskę ściągamy z pary (garnka) i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie miskę z powstałą masą jajeczną umieszczamy w zimnej wodzie, ciągle ubijamy aż masa si oziębi i zgęstnieje.

W makutrze ucieramy masło na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy masę jajeczną - ucieramy. Gdy dobrze połączą się nam składniki wlewamy czekoladę ( kakao połączone z mlekiem), aromat waniliowy oraz alkohol. Składniki dokładnie rozcieramy.

Powstała masę czekoladową wkładamy na 30-60 minut do lodówki by trochę nam stwardniała.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/tort-samochod


Data publikacji: 30/08/2013


comments powered by Disqus