Masa czekoladowa na jajkach i maśle

Przepis na tą masę czekoladową znalazłam w zeszycie babci - i jak babcine przepisy bardzo się sprawdziła, jest po prostu pyszna.

Ocena:
1 5
Składniki na masę czekoladową:
  • 2 całe jajka
  • 120 g cukru kryształu
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 200 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1 kieliszek rumu
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich ( nie koniecznie)

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego kakao. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu łączymy składniki. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop czekoladowy. Gotowy syrop ściągamy z palnika.

Do dość szerokiego garnka nalewamy wodę ( 2 szklanki) i wstawiamy na palnik. Woda ma się zagotować. Do szklanej lub metalowej miski wsypujemy cukier kryształ i dodajemy do niego całe jajka. Miskę kładziemy na gotującym się garnku z wodą (miska ze składnikami nie może dotykać wody). Składniki ubijamy nad parą na puszystą, jasnozłotą masę. Nie przestajemy ubijać - do masy jajecznej powoli wlewamy gęsty syrop czekoladowy i dalej ubijamy (na najniższych obrotach miksera). Czynność tą wykonujemy przez około 5 minut. Miskę z masą ściągamy z pary wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu wlewamy stopniowo masę czekoladową i dokładnie ucieramy składniki. Do powstałej masy czekoladowej wlewamy rum - łączymy składniki. Do gotowego kremu dodajemy orzechy i lekko łączymy wszystko ze sobą.

Gotową masę wkładamy na godzinę do dwóch do lodówki.

Masa idealnie nadaje się do przełożenia ciast biszkoptowych, ucieranych, kruchych i półkruchych.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/babeczki-czekoladowe-z-malinami-i-kremowka


Data publikacji: 28/07/2013


comments powered by Disqus