Masa czekoladowa na jajkach i maśle
Przepis na tą masę czekoladową znalazłam w zeszycie babci - i jak babcine przepisy bardzo się sprawdziła, jest po prostu pyszna.





Składniki na masę czekoladową:
- 2 całe jajka
- 120 g cukru kryształu
- 25 g gorzkiego kakao
- 200 ml mleka
- 200 g masła
- 1 kieliszek rumu
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich ( nie koniecznie)
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego kakao. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu łączymy składniki. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop czekoladowy. Gotowy syrop ściągamy z palnika.
Do dość szerokiego garnka nalewamy wodę ( 2 szklanki) i wstawiamy na palnik. Woda ma się zagotować. Do szklanej lub metalowej miski wsypujemy cukier kryształ i dodajemy do niego całe jajka. Miskę kładziemy na gotującym się garnku z wodą (miska ze składnikami nie może dotykać wody). Składniki ubijamy nad parą na puszystą, jasnozłotą masę. Nie przestajemy ubijać - do masy jajecznej powoli wlewamy gęsty syrop czekoladowy i dalej ubijamy (na najniższych obrotach miksera). Czynność tą wykonujemy przez około 5 minut. Miskę z masą ściągamy z pary wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.
Masło przekładamy do makutry i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu wlewamy stopniowo masę czekoladową i dokładnie ucieramy składniki. Do powstałej masy czekoladowej wlewamy rum - łączymy składniki. Do gotowego kremu dodajemy orzechy i lekko łączymy wszystko ze sobą.
Gotową masę wkładamy na godzinę do dwóch do lodówki.
Masa idealnie nadaje się do przełożenia ciast biszkoptowych, ucieranych, kruchych i półkruchych.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/babeczki-czekoladowe-z-malinami-i-kremowka
Data publikacji: 28/07/2013
comments powered by Disqus