Masa budyniowo - wiśniowa
Idealna do ciasteczek. Smak podkreślamy nalewką.





Składniki na masę budyniową - wiśniową:
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru ( 40 g)
- 3 łyżki cukru kryształu
- 150 g miękkiego masła
- 1 kieliszek nalewki wiśniowej
Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy 50 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.
Do rondla wlewamy 250 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi i ucieramy go na jednolity krem.
Masą przekładamy kruche ciastka jak i ciasta ucierane i biszkoptowe.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/ciasteczka-polkruche-z-makiem-i-masa
Data publikacji: 28/07/2013
comments powered by Disqus