Masa budyniowo - wiśniowa

Idealna do ciasteczek. Smak podkreślamy nalewką.

Ocena:
1 5
Składniki na masę budyniową - wiśniową:
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru ( 40 g)
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek nalewki wiśniowej

Wykonanie:

Do garnuszka wlewamy 50 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.

Do rondla wlewamy 250 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi i ucieramy go na jednolity krem.

Masą przekładamy kruche ciastka jak i ciasta ucierane i biszkoptowe.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/ciasteczka-polkruche-z-makiem-i-masa


Data publikacji: 28/07/2013


comments powered by Disqus