Masa budyniowa III

Ta masa łączy w sobie wszystko - budyń, mąkę, jajka i dużą ilość amearetto.

Ocena:
1 5
Składniki na masę:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 150 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 4 duże jaja
  • 1/2 szklanki likieru amaretto

Wykonanie:

Do dużego kubka nalewamy szklankę mleka, wbijamy całe jajka, dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną oraz budyń. Za pomocą rogalki lub też miksera, podane składniki łączymy na jednolitą masę.

W rondlu należy zagotować mleko, cukier oraz masło. Do gotującego się mleka wlewamy surową masę. Powstała masę śmietanową należy gotować na bardzo małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając by nie przywarła do spodu rondla.

Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Aby nie zrobił się kożuch na masie należy przykryć ją folią spożywczą.

Przestudzona ale nie zimna masą przekładamy ciasta, ciasteczka, babeczki itp.


Poniżej link gdzie zastosowałam masę:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/rurki-z-kremem


Data publikacji: 03/06/2013


comments powered by Disqus