Masa budyniowa II

Masa ta powstaje dzięki połączeniu sypkiego budyniu, surowych żółtek, masła, mleka i cukru.

Ocena:
1 5
Masa budyniowo -żółtkowa:
  • 60 g budyniu śmietankowego (1,5 opakowania)
  • 400 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 200 g miękkiego masła

Wykonanie:

Do rondla wlewamy 300 ml mleka. Rondel wstawiamy na najmniejszy palnik i doprowadzamy do jego zagotowania. Resztę mleka( 100 ml) wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niego budynie, cukier i surowe żółtka. Wszystko energicznie łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy około 5 minut, cały czas go mieszając by nie przywarł nam do spodu. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy talerzykiem / pokrywką i odstawiamy do przestygnięcia.

Miękkie masło przekładamy do makutry i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo (po łyżce) zimny budyń i dokładnie rozcieramy składniki. Gotową masą przekładamy ciasta lub ciasteczka.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-ucierane-z-masa-i-owocami


Data publikacji: 13/04/2013


comments powered by Disqus