Masa budyniowa

Masa na bazie budyniów i masła.

Ocena:
1 5
Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 600 ml mleka
  • 1 kieliszek spirytusu

Wykonanie:

Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy do niego dwa opakowania budyniu. Składniki łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 400 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej puszystej masy dodajemy alkohol i łączymy składniki.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-fantazja


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus