Masa budyniowa
Masa na bazie budyniów i masła.
Ocena:





Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 5 łyżek cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- 600 ml mleka
- 1 kieliszek spirytusu
Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy do niego dwa opakowania budyniu. Składniki łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 400 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej puszystej masy dodajemy alkohol i łączymy składniki.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-fantazja
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus