Masa bananowa II

Pyszna, lekka i do tego bananowa.

Ocena:
1 5
Masa bananowa:
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 duże banany
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie żółtej , sypkiej galaretki (brzoskwiniowej, cytrynowej)
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody.

Masło przekładamy do niewielkiego rondla i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Następnie roztopione masło ściągamy z palnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Do niewielkiego garnka nalewamy niewiele wody. Wodę w naczyniu doprowadzamy do zagotowania. Do metalowej lub plastikowej miski wlewamy żółtka i dodajemy do nich cukier puder. Miskę z żółtkami nakładamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała gorącej wody). Za pomocą miksera ubijamy żółtka z cukrem przez około 12- 15 minut aż powstanie jasny krem jajeczny. Następnie ściągamy miskę z pary i powoli , stopniowo, cały czas miksując dodajemy roztopione masło. Dokładnie łączymy składniki.

Banany rozgniatamy widelcem. Rozgniecione banany dodajemy do masy. Wlewamy lekko tężejącą galaretkę. Łączymy składniki. Masę bananową wkładamy na około godzinę do lodówki by zaczęła się nam ścinać.

Następnie masą przekładamy ciasta, ciasteczka lub babeczki.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/bananowiec-na-zimno


Data publikacji: 28/06/2013


comments powered by Disqus