Masa ajerkoniakowa

Orzeźwiające a zarazem alkoholowe połączenie ukryte jest w tej masie.

Ocena:
1 5
Masa ajerkoniakowa:
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka płaska cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 ml ajerkoniaku

Wykonanie :

Do rondelka wlewamy 350 ml mleka. Do kubka wlewamy 150 ml mleka i dodajemy do niego mąki oraz cukier kryształ. Składniki łączymy ze sobą. Mleko w garnuszku doprowadzamy do zagotowania i następnie wlewamy surową masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut - cały czas mieszamy by powstały budyń się nie przypalił. Po zagotowaniu przykrywamy go i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy na jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy alkohol i łączymy wszystko.

Masę przekładamy ciasta, ciasteczka, babeczki.



Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus