Masa adwokatowa
Masa adwokatowa powstaje na bazie budyniu, masła i adwokatu. Idealna do ciasta ptysiowego czy też wypełnienie do kruchych ciasteczek.





Masa adwokatowa:
- 0,5 l mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka cukru pudru
- 125 g masła
- 200 ml adwokatu
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy 350 ml mleka. Do kubka wlewamy 150 ml mleka i dodajemy budynie i cukier kryształ. Mleko w garnuszku doprowadzamy do zagotowania i następnie wlewamy surową masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut - cały czas mieszamy by powstały budyń się nie przypalił. Po zagotowaniu przykrywamy go i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy na jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy alkohol i łączymy wszystko.
Poniżej podaję link w którym wykorzystałam owy przepis:
ciasteczkowy-potwor.pl/eklerki-z-masa-adwokatowa
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus