Masa adwokatowa

Masa adwokatowa powstaje na bazie budyniu, masła i adwokatu. Idealna do ciasta ptysiowego czy też wypełnienie do kruchych ciasteczek.

Ocena:
1 5
Masa adwokatowa:
  • 0,5 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g masła
  • 200 ml adwokatu

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy 350 ml mleka. Do kubka wlewamy 150 ml mleka i dodajemy budynie i cukier kryształ. Mleko w garnuszku doprowadzamy do zagotowania i następnie wlewamy surową masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut - cały czas mieszamy by powstały budyń się nie przypalił. Po zagotowaniu przykrywamy go i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy na jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy alkohol i łączymy wszystko.


Poniżej podaję link w którym wykorzystałam owy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/eklerki-z-masa-adwokatowa


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus