Markizy z białą czekoladą i mascarpone

Pyszne ciasto kruche podane w formie ciasteczek, przełożone masą z serka mascarpone i białej czekolady. A dla podkreślenia smaku obtoczone w sypkim maku. Szybkie , pyszne i bardzo proste w wykonaniu.

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk ciastek.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 125 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na stolnicę przesiewamy mąkę, sodę i cukier puder. Do sypkich składników dodajemy jajko i tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki do momentu pojawienia się drobnych grudek. Nóż odkładamy i za pomocą rąk zarabiamy energicznie ciasto. Wyrobione , gładkie i jednolite ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3 mm. Za pomocą kieliszka do wódki wycinamy z ciasta okręgi. Okręgi dodatkowo można ozdobić dowolnym wzorem ( za pomocą foremki do wycinania ciastek- zdjęcie poniżej).

Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor ( funkcja piekarnika termoobieg, piekarnik elektryczny).

Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę:
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • 1 kieliszek adwokatu

Białą czekoladę łamiemy w drobne cząstki i przekładamy do metalowej/ plastikowej miski. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Rozpuszczamy czekoladę by miała konsystencję płynną.

Do miski wkładamy serek mascarpone i ucieramy go na puch. Do utartego serka wlewamy rozpuszczoną czekoladę i alkohol. Dokładnie łączymy składniki - miksujemy. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.


Dodatkowo:
  • 5 łyżek sypkiego maku

Wykonanie:

Połowę upieczonych, zimnych ciasteczek obracamy do góry nogami i wyciskamy na nie masę z rękawa cukierniczego. Masę przykrywamy drugim ciastkiem, lekko dociskając. Złożone ciastko, po bokach obtaczamy w maku. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do lodówki na 30 minut by masą dobrze skleiła ciastka. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 23/10/2013


comments powered by Disqus