Mandolato z bakaliami w waflu

Próby przed świętami czas zacząć i dla tego proponuję przygotować domowe mandolato, na waflu, z dodatkiem dużej ilości bakalii. Pychota ale przyznam, że pracowita. Podpowiem, że do takiego rodzaju wypieku najlepiej użyć swojskich, jak najbardziej świeżych jaj.

Ocena:
1 5

Ilość w zależności od tego na jaką wielkość pokroimy kostki.

Prostokątną blachę o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.


Składniki na mandolato:
  • 7 białek z jaj wielkości L
  • 300 g cukru pudru
  • 250 ml płynnego miodu
  • 250 g bakalii - orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych
  • 100 g mieszanki keksowej

Dodatkowo:
  • 5 sztuk wafli tortowych prostokątnych (250 g)

Formę o wymiarach 30x40 cm wykładamy waflami. Wafle które nam pozostaną będą nam potrzebne do przykrycia masy.


Wykonanie:

Białka (wcześniej myjemy jaja pod ciepłą wodą) wlewamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę.

Miód i cukier wkładamy do rondla o grubszym dnie, wstawiamy go na średni płomień i energicznie go mieszamy trzepaczką (nie łyżką!) aż się trochę zrumieni. Następnie rondel z miodem ściągamy z palnika i chłodzimy (rondel). Do płynnego miodu dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy i ponownie wstawiamy rondel na palniku i mieszamy by się nie przypaliły składniki. Gdy płyn w rondlu zacznie gęstnieć - dodajemy posiekane orzechy oraz mieszankę keksową. Powstała masę gotujemy i mieszamy tak długo aż nie zacznie nam odstawać od rondla, tzn. podczas mieszania widzimy dno rondla i masa nie prędko się łączy. Wówczas rondel z masą ściągamy z palnika i masę wykładamy na wcześniej przygotowany wafel, przykrywamy drugim waflem i obciążamy deseczką.

Gdy masa wystygnie kroimy mandolato ostrym nożem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/11/2015


comments powered by Disqus