Makowe precelki

Proponuje dla odmiany zrobić precelki , których składnikiem staje się mak.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g margaryny
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g cukru pudru
  • 60 g suchego maku
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny

Dodatkowo:
  • 2 białka

Białka wlewamy do miski i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Margarynę kroimy w kostkę.

Do kwaśnej śmietany dodajemy drożdże i łączymy składniki w jednolitą, gładką masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekaną margarynę, rozbełtane drożdże w śmietanie, jajko, żółtka, cukier, skórkę z cytryny oraz mak. Z tak przygotowanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.

Z gotowego ciasta formujemy wałeczki o grubości 4-5 mm i długości 10-12 cm. Z wałeczków formujemy precelki, które układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym dość duży odstęp. Każdego surowego precelka smarujemy rozbełtanym białkiem.

Przekąskę pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoto- brązowy kolor. Po upieczeniu precelki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 02/08/2013


comments powered by Disqus