Makowe precelki
Proponuje dla odmiany zrobić precelki , których składnikiem staje się mak.





Składniki na 2 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej / tortowej
- 150 g margaryny
- 60 g świeżych drożdży
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 150 g cukru pudru
- 60 g suchego maku
- skórka otarta z jednej dużej cytryny
Dodatkowo:
- 2 białka
Białka wlewamy do miski i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Margarynę kroimy w kostkę.
Do kwaśnej śmietany dodajemy drożdże i łączymy składniki w jednolitą, gładką masę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekaną margarynę, rozbełtane drożdże w śmietanie, jajko, żółtka, cukier, skórkę z cytryny oraz mak. Z tak przygotowanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.
Z gotowego ciasta formujemy wałeczki o grubości 4-5 mm i długości 10-12 cm. Z wałeczków formujemy precelki, które układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym dość duży odstęp. Każdego surowego precelka smarujemy rozbełtanym białkiem.
Przekąskę pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoto- brązowy kolor. Po upieczeniu precelki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego.
Data publikacji: 02/08/2013
comments powered by Disqus