Makowe muszelki z kremem i wiśnią

Muszelki makowe z ciasta półkruchego, oblane lukrem , które przekładamy kremem powstałym na bazie serka mascarpone . Uwieńczeniem smaku staje się tu wiśnia kandyzowana.

Ocena:
1 5

Składniki na 35 sztuk.

Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na ciasto półkruche z makiem:
  • 300 g maki pszennej / tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 całe jajko
  • 2 surowe żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek suchego maku

Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia,cukier puder a następnie dosypujemy mak. Do sypkich składników dodajemy tłuszcz, kwaśna śmietanę, żółtka oraz jajko. Za pomocą noża siekamy składniki do momentu aż zaczną się nam pojawiać grudki. Wtedy odkładamy nóż i rękoma zarabiamy ciasto. Gładkie. lśniące ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu podanego czasu ciasto dzielimy na 5 części. Każdą część wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Muszelki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odkładamy je do ostygnięcia.


Składniki na masę:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki cytrynowej
  • 1/2 szklanki gorącej wody

W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy ją do ostygnięcia a nawet lekkiego stężenia.

Do miski przekładamy serek mascarpone a następnie miksujemy go na gładką, puszystą masę. Do ubitego serka dodajemy serek homogenizowany oraz cukier puder - miksujemy. Do zmiksowanych serków wlewamy zimną , płynna galaretkę i dokładnie łączymy składniki. Powstałą masę przekładamy na 10-15 minut do lodówki ( ale sprawdzamy ja od czasu do czasu by całkowicie nam nie stężała).


Składniki na lukier biały z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • 100 g wiśni kandyzowanych

Wykonanie:

Upieczone , przestudzone ciastka lukrujemy z wierzchu na biały kolor ( zdjęcie poniżej). Polukrowane ciastka pozostawiamy na 30 minut by polewa dobrze zastygła. Następnie lukier który nam pozostał barwimy czerwonym barwnikiem spożywczym na czerwono i za jego pomocą barwimy brzegi połówek muszelek (zdjęcie poniżej).

Na wszystkie muszle wyciskamy lekko stężałą masę z serków , tak by była ona na równi z brzegami połówek muszelek ( zdjęcie poniżej). Na połowę ciastek, na brzegu układamy po jednej wiśni kandyzowanej( zdjęcie poniżej ). Połówki ciastek, na których znajduje się wiśnia, zamykamy drugą połówka a następnie powstałe po bokach szczeliny dopełniamy masą (zdjęcie poniżej).

Tak przygotowane ciastka układamy w papilotkach na muffinki i wkładamy na 30-60 minut do lodówki by bardziej stężała masa.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/porady/polewy-i-lukry


Data publikacji: 30/10/2013


comments powered by Disqus