Makowe muszelki z kremem i wiśnią
Muszelki makowe z ciasta półkruchego, oblane lukrem , które przekładamy kremem powstałym na bazie serka mascarpone . Uwieńczeniem smaku staje się tu wiśnia kandyzowana.





Składniki na 35 sztuk.
Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.
Składniki na ciasto półkruche z makiem:
- 300 g maki pszennej / tortowej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła lub margaryny
- 1 całe jajko
- 2 surowe żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek suchego maku
Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia,cukier puder a następnie dosypujemy mak. Do sypkich składników dodajemy tłuszcz, kwaśna śmietanę, żółtka oraz jajko. Za pomocą noża siekamy składniki do momentu aż zaczną się nam pojawiać grudki. Wtedy odkładamy nóż i rękoma zarabiamy ciasto. Gładkie. lśniące ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu podanego czasu ciasto dzielimy na 5 części. Każdą część wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Muszelki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu odkładamy je do ostygnięcia.
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g serka waniliowego homogenizowanego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie sypkiej galaretki cytrynowej
- 1/2 szklanki gorącej wody
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy ją do ostygnięcia a nawet lekkiego stężenia.
Do miski przekładamy serek mascarpone a następnie miksujemy go na gładką, puszystą masę. Do ubitego serka dodajemy serek homogenizowany oraz cukier puder - miksujemy. Do zmiksowanych serków wlewamy zimną , płynna galaretkę i dokładnie łączymy składniki. Powstałą masę przekładamy na 10-15 minut do lodówki ( ale sprawdzamy ja od czasu do czasu by całkowicie nam nie stężała).
Składniki na lukier biały z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
- kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Dodatkowo:
- 100 g wiśni kandyzowanych
Wykonanie:
Upieczone , przestudzone ciastka lukrujemy z wierzchu na biały kolor ( zdjęcie poniżej). Polukrowane ciastka pozostawiamy na 30 minut by polewa dobrze zastygła. Następnie lukier który nam pozostał barwimy czerwonym barwnikiem spożywczym na czerwono i za jego pomocą barwimy brzegi połówek muszelek (zdjęcie poniżej).
Na wszystkie muszle wyciskamy lekko stężałą masę z serków , tak by była ona na równi z brzegami połówek muszelek ( zdjęcie poniżej). Na połowę ciastek, na brzegu układamy po jednej wiśni kandyzowanej( zdjęcie poniżej ). Połówki ciastek, na których znajduje się wiśnia, zamykamy drugą połówka a następnie powstałe po bokach szczeliny dopełniamy masą (zdjęcie poniżej).
Tak przygotowane ciastka układamy w papilotkach na muffinki i wkładamy na 30-60 minut do lodówki by bardziej stężała masa.
Podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
http://ciasteczkowy-potwor.pl/porady/polewy-i-lukry
Data publikacji: 30/10/2013
comments powered by Disqus