Makowe muffiny z kremówką i porzeczkami
W lecie nie brakuje porzeczek w ogrodzie rodziców- oprócz wykorzystania ich do wszelakich rodzajów przetworów nie może ich zabraknąć w wypiekach. Dziś zaserwowałam muffinki na bazie białek i maku, do tego śmietana kremówka z mascarpone i oczywiście nazbierane przez syna porzeczki.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na białkowca z makiem:
- 1 szklanki surowych białek
- 1 szklanki cukru kryształu
- 1 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g stopionej margaryny
- 1 szklanki suchego maku
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- szczypta soli
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do drugiej miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę- zmniejszamy do najniższych obroty miksera, nie wyłączamy go- i powoli, stopniowo wsypujemy cukier. Do dobrze ubitych białek z cukrem wlewamy stopioną, przestudzoną margarynę oraz aromat migdałowy (miksujemy), następnie wsypujemy suchy mak i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki.
Surowe ciasto z białek przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczonego białkowca wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Dopiero jak babeczki przestygną wykładamy je z foremek.
Składniki na krem:
- 700 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 300 g serka maskarpone
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier puder na przemian z serkiem mascarpone i dokładnie łączymy składniki. Powstały krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania babeczek.
Dodatkowo:
- 200 g czerwonych porzeczek
- listki mięty
Porzeczki myjemy i osuszamy.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone babeczki obficie zdobimy kremem śmietanowym, porzeczkami oraz listkami mięty.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 21/07/2017
comments powered by Disqus