Makowe ciasteczka

Niesamowicie makowe, kruche ciasteczka oprószone grubą warstwą cukru pudru idealnie pasują na świąteczny stół. Zaletą tych ciasteczek jest to, że robi się je naprawdę szybko.

Ocena:
1 5

Składniki na około 45 sztuk.

Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem.

Piekarnik nagrzewamy.


Składniki:
  • 2 żółtka
  • 25 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g maku suchego
  • 60 g margaryny
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

W małym rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Rondelek ze składnikami trzymamy tak długo na palniku puki składniki nie utworzą jednolitej konsystencji.

Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę, makiem i kakaem do których dodajemy żółtka oraz płynne składniki. Z podanych produktów wyrabiamy ciasto. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 5-6 mm. Za pomocą foremek wycinamy wzorki, które przekładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę do pieczenia.

Uwaga: ciasto może być strasznie suche ale nie dodajemy do niego więcej margaryny.

Ciastka pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 10 minut.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.

Zimne ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 03/12/2012


comments powered by Disqus