Makowe babeczki z porzeczkami i śmietankową masą

Pyszne , makowe, półkruche ciasto zapieczone z czerwonymi porzeczkami a do tego śmietankowa masa polana gorzką czekoladą. Ostatni smak tego lata...

Ocena:
1 5

Składniki na 60 sztuk.

Foremki na babeczki należy natłuścić i oprószyć lekko mąką pszenną/ tortową. (W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na makowe półkruche ciasto:
  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 2 całe jajka
  • 4 łyżki suchego maku
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na farsz:
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru pudru

Do miski wsypujemy bułkę tartą i cukier puder- mieszamy składniki. Do mieszanki dodajemy porzeczki ,które obtaczamy w suchych składnikach.


Składniki na masę śmietankową:
  • 400 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ( 2 x40 g)
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek wódki ( niekoniecznie)

300 ml mleka wlewamy do rondelka wstawiamy na palnik i gotujemy. Do dość głębokiego garnuszka wlewamy 100 ml mleka dodajemy żółtka, cukier kryształ i budynie. Za pomocą miksera/ trzepaczki składniki łączymy na jednolitą masę. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i na bardzo wolnym ogniu gotujemy powstały budyń około 5 minut. Nie zapominamy o ciągłym mieszaniu by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową/ talerzykiem i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy/ ucieramy na puch miękkie masło. Do utartego tłuszczu dodajemy, stopniowo ugotowany i ostudzony budyń. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy/ ucieramy masę.

Powstała masę przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego szeroką gwiazdką. Następnie rękaw z masą wkładamy na 30 minut do lodówki (masa musi się schłodzić, tak by była lekko twarda).


Dodatkowo:
  • 100 g gotowej polewy czekoladowej (szybciej zastyga od zwykłej czekolady)
  • 20 g gwiazdek kukurydzianych oblanych biała czekoladą ( są dodatkiem do jogurtu)

Do niewielkiej metalowej/ szklanej miski przekładamy czekoladę z opakowania. Miskę z czekoladą zanurzamy w gorącej wodzie i doprowadzamy do jej roztopienia.

Czekoladę roztapiamy dopiero gdy upieczone babeczki ozdobimy masą.


Wykonanie:

Margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnice przesiewamy mąkę, sodę, mak i cukier puder. Do suchych składników dodajemy całe jajka oraz margarynę. Za pomocą noża, siekamy składniki tak długo ,aż utworzą się nam drobne grudki, wtedy odkładamy nóż i energicznie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kule i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4- 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Gdy foremki mamy wypełnione półkruchym , makowym ciastem - zapełniamy je porzeczami ( wymieszanymi z bułką tartą i cukrem pudrem - zdjęcie poniżej).

Tak przygotowane babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Upieczone, przestudzone babeczki zdobimy kremem śmietankowym - za pomocą rękawa cukierniczego, na każdej babeczce wyciskamy "kleksa". Babeczki z masą wkładamy na 30-60 minut do lodówki by masa porządnie stwardniała.

Następnie , gdy masa jest mocno ścięta , zanurzamy 2/3 "kleksa" w gotowej polewie czekoladowej. Czubek kremu zdobimy gwiazdką. Tak przygotowane babeczki odstawiamy na 20-30 minut by polewa dobrze zastygła.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/08/2013


comments powered by Disqus