Makowe babeczki

Pyszne babeczki z masą makową, udekorowane lukrem cytrynowym. Ostatni zapach świąt.

Ocena:
1 5

Składniki na około 60 babeczek.

Foremki do babeczek należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową. ( łyżkę margaryny rozpuszczamy i za pomocą pędzla kuchennego smarujemy nim foremki, a następnie lekko oprószamy mąką).


Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy żółtka, cukier waniliowy i margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę odcinamy z niego 1/5 część. Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek. Odłożoną cześć ciasta wałkujemy na grubość 4 mm a następnie wycinamy z niego 60 gwiazdek.


Masa makowa:
  • 500 g maku z puszki
  • 1/3 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki posiekanych grubo migdałów
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanka skórki kandyzowanej z cytryny
  • 1 kieliszek rumu

Na patelni umieszczamy powyżej podane składniki i smażymy je na małym ogniu przez około 15 minut. Przesmażoną masę odkładamy do przestygnięcie.


Lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki wody
  • skórka otarta z jednej cytryny

Do niewielkiej miseczki wsypujemy cukier, dodajemy do niego wodę i łączymy oba składniki ze sobą. Do powstałej masy lukrowej dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy . Jeśli lukier jest mało lejący można dodać do niego troszkę wody.


Wykonanie:

Wyłożone foremki ciastem napełniamy masą makową (1,5 łyżeczki lub według uznania). Na masę makową kładziemy gwiazdki.

Babeczki przekładamy na blaszkę do pieczenia. Babeczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 12-15 minut , na złoty kolor.

Upieczone babeczki odkładamy do przestygnięcia. Zimne ciasteczka - gwiazdki smarujemy lukrem a następnie podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 02/01/2013


comments powered by Disqus