Makowe babeczki
Pyszne babeczki z masą makową, udekorowane lukrem cytrynowym. Ostatni zapach świąt.





Składniki na około 60 babeczek.
Foremki do babeczek należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową. ( łyżkę margaryny rozpuszczamy i za pomocą pędzla kuchennego smarujemy nim foremki, a następnie lekko oprószamy mąką).
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki pszennej / tortowej
- 150 g margaryny
- 80 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy żółtka, cukier waniliowy i margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę odcinamy z niego 1/5 część. Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek. Odłożoną cześć ciasta wałkujemy na grubość 4 mm a następnie wycinamy z niego 60 gwiazdek.
Masa makowa:
- 500 g maku z puszki
- 1/3 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich
- 1/3 szklanki posiekanych grubo migdałów
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanka skórki kandyzowanej z cytryny
- 1 kieliszek rumu
Na patelni umieszczamy powyżej podane składniki i smażymy je na małym ogniu przez około 15 minut. Przesmażoną masę odkładamy do przestygnięcie.
Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki wody
- skórka otarta z jednej cytryny
Do niewielkiej miseczki wsypujemy cukier, dodajemy do niego wodę i łączymy oba składniki ze sobą. Do powstałej masy lukrowej dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy . Jeśli lukier jest mało lejący można dodać do niego troszkę wody.
Wykonanie:
Wyłożone foremki ciastem napełniamy masą makową (1,5 łyżeczki lub według uznania). Na masę makową kładziemy gwiazdki.
Babeczki przekładamy na blaszkę do pieczenia. Babeczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 12-15 minut , na złoty kolor.
Upieczone babeczki odkładamy do przestygnięcia. Zimne ciasteczka - gwiazdki smarujemy lukrem a następnie podajemy.
Smacznego.
Data publikacji: 02/01/2013
comments powered by Disqus