Lukrowane Świąteczne Pierniczki

Na te święta nie może zabraknąć na stole pierniczków zdobionych lukrem. Z mojej strony pragnę Wszystkim odwiedzającym moją stronę poczęstować takim piernikiem i życzyć by święta były pełne białego puchu, pełne miłości a przede wszystkim przepełnione ciepłem rodzinnym.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i lekko go oprószamy mąka pszenną tortową.

Ciasto na pierniczki powinno leżakować w lodówce przez 3 tygodnie, szczelnie przykryte, ale poleży w lodówce choć dobę to też mu się nic nie stanie.


Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej/ tortowej
  • 1/4 l miodu
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 100 g smalcu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 duża łyżka mielonego imbiru
  • 1 duża łyżka cynamonu
  • 1 duża łyżka mielonych goździków
  • 1 duża łyżka mielonej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

W rondlu umieszczamy miód, smalec i cukier. Składniki doprowadzamy na małym ogniu do rozpuszczenia się. Odstawiamy. Do chłodnego mleka dodajemy jajka i wszystkie przyprawy. Składniki łączymy na jednolitą masę. Do dużej miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Do sypkich składników dodajemy rozpuszczone produkty z rondla oraz masę z przyprawami. Za pomocą łyżki drewnianej wszystkie produkty mieszamy na jednolitą masę. Masa będzie lejąca - nie dosypujemy mąki. Powstały produkt przykrywamy ścierką i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na 3 tygodnie.

Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy. Stolnice oprószamy mąką pszenną / tortową i za pomocą łyżki nakładamy masę piernikową na stolnicę. Obtaczamy ją lekko w mące i wałkujemy je na grubość 1- 1,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy gwiazdy , serca, kwiaty, itp.

Ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 10-15 minut. Czas pieczenia jest zależny od grubości pierniczków.

Upieczone pierniczki odstawiamy do ostygnięcia.


Do ozdoby:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody
  • dropsy czekoladowe
  • otarta skórka z cytryny
  • barwniki spożywcze

W niewielkiej misce rozrabiamy cukier z wodą. Powstałym lukrem zdobimy pierniczki i dekorujemy je według uznania za pomocą dropsów, skórki z cytryny, itp.

Smacznego


Data publikacji: 22/12/2012


comments powered by Disqus