Lukrowane serca piernikowe z marmoadą

Niesamowicie delikatne, smaczne, korzenne serca piernikowe z egzotyczna marmoladą przywiezioną aż z Kolumbii. Same w sobie są niesamowicie smaczne ale oblane lukrem powodują, że zaczynamy czuć magię świąt...

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blaszki serduszek.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 330 g mąki pszennej / tortowej
  • 80 g margaryny
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • 60 g cukru kryształu
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju roślinnego / rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 100 g marmolady

Cukier kryształ wsypujemy do rondla i na bardzo małym ogniu rozpuszczamy go tak by powstał karmel.Do karmelu dolewamy 1/3 szklanki wody oraz dodajemy miód, proszek do pieczenia i sodę. Składniki łączymy ze sobą. Powstały płyn odstawiamy do przestygnięcia. W misce ubijamy jajko i żółtko. W małym rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy margarynę.

Do dużej miski wsypujemy mąkę do której dodajemy przyprawę do piernika, olej, śmietanę, roztopiony miód, jajka i margarynę. Za pomocą łyżki drewnianej wszystko łączymy ze sobą na jednolitą, gładką masę.

Uwaga:

masa będzie lepka i ciągliwa nie dodajemy do niej więcej mąki niż jest podane w przepisie.

Powstałą masę przykrywamy i odstawiamy na cała noc do lodówki.

Na stolnicy, oprószonej mąką należy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Za pomocą foremki wycinamy serca, które układamy na przygotowanej blaszce do pieczenia. Na każdym sercu układamy trochę marmolady i przykrywamy / sklejamy je drugim serduszkiem.

Ciasteczka pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.


Do dekoracji:
  • jedno białko (lub 5 łyżek wody)
  • szklanka cukru pudru
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego

Białko lekko podbijamy i dodajemy do niego cukier puder. Składniki łączymy na jednolita masę. Powstały lukier dzielimy po równo do dwóch miseczek. Do jednej z nich dodajemy barwnik i łączymy go z lukrem.


Wykonanie:

Przestudzone serduszka pokrywamy białym lukrem a następnie rysujemy, za pomocą pędzla kuchennego, na każdym serduszku czerwoną ramkę. Serduszka odstawiamy na godzinę ( a najlepiej na całą noc) by lukier zastygł.

Smacznego


Data publikacji: 12/12/2012


comments powered by Disqus