Ludziki piernikowe
Tym razem podzielę się z Wami przepisem na ciasto piernikowe które znalazłam w internecie. Czasem lubię testować innych sposoby na ciasta ;-). Owe ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i do tego miękkie i smaczne. Z owego ciasta piernikowego wykroiłam ludziki i udekorowałam je kolorowym lukrem oraz posypkami.





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto piernikowe:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru kryształu
- 1/2 szklanki ciemnego miodu
- 110 g masła
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki letniego mleka
Składniki na lukier biały z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 300 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką numer 1 lub 2.
Dodatkowo:
- 3 pisaki lukrowe/ cukrowe w czerwonym kolorze
- 2 pisaki lukrowe/cukrowe w żółtym kolorze
- 2 pisaki lukrowe/cukrowe w zielonym kolorze
- 30 g kolorowych perełek cukrowych (drobnych, zielono-żółtych)
- perełki w kolorze różowym, zielonym, pomarańczowym, żółtym
Wykonanie:
Do miski przekładamy masło i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy przyprawy (korzenie), sodę oczyszczoną, cukier kryształ, mleko oraz miód i wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę i dalej miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki by stwardniało. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić je na pół i każdą część z osobna rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5- 6 mm. Ciasto będzie klejące możemy je jedynie lekko podsypać mąką ale nie za wiele.
Z powstałego płatu wycinamy foremką ludziki i układamy je na wcześniej przygotowanej blaszce, zachowując spory odstęp między nimi. Surowe pierniczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Upieczone, przestudzone pierniczki zdobimy lukrem : * na połowie pierniczków malujemy białe sukienki które zdobimy czerwonym pisakiem cukrowym. Dziewczynką malujemy żółte włosy i czerwoną kokardę na nich (za pomocą żółtych i czerwonych pisaków lukrowych). Nie zapominamy o oczkach i uśmiechach. * na pozostałych pierniczki malujemy białe spodenki które posypujemy drobnymi zielono-żółtymi perełkami cukrowymi. Następnie rysujemy buciki i zdobimy ich czubki zielonymi perełkami oraz zielone rękawiczki. Teraz czas na białą koszulkę i żółte guziki oraz nie zapominajmy o zielonych szelkach które dekorujemy pomarańczowymi perełkami cukrowymi. Czas na czerwone czapeczki z pomarańczowym pomponem i na uśmiechy i oczka- zdjęcia pomocnicze powyżej. O lukrowane pierniczki pozostawiamy na godzinę by lukier na nich dobrze zastygł.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 16/12/2015
comments powered by Disqus