Lekkie ciasto z musem borówkowym

Pyszne, lekkie i idealne na te gorące dni. Ciasto z musem mleczno- borówkowym na biszkoptowym spodzie i z delikatną śmietanką.

Ocena:
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem biszkoptu lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 2 całe duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.

Białka wlewamy do miski i dodajemy do nich szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo ( po łyżce) cukru pudru i ubijamy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy żółtka oraz olej - miksujemy. Gdy powstanie nam już jasnozłota masa , wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewnianą. Do powstałej jajecznej masy stopniowo dodajemy przesiane mąki i delikatnie (za pomocą łyżki ) łączymy składniki.

Powstały surowy biszkopt przelewamy do tortownicy. Surowe ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w 160 stopniach Celsjusza przez około 20 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w piekarniku do jego przestygnięcia.


Mus mleczno - borówkowy:
  • 400 ml gorącego mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki borówek leśnych lub 1 szklanka borówek leśnych w zalewie ( kompotowych)
  • 35 g żelatyny spożywczej

W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy borówki i łączymy składniki. Powstały mus wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by lekko stężała. Podczas przechowywania musu w lodówce, od czasu do czasu należy go przemieszać.


Śmietanka:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie "śnieżki"

Do miski przekładamy jogurt naturalny i dodajemy do niego "śnieżkę" składniki ubijamy na sztywno.


Dodatkowo:
  • 200 g zmrożonych lub świeżych borówek amerykańskich
  • 200 g kulek ryżowych w białej czekoladzie

Wykonanie:

Po upieczeniu biszkoptu myjemy i suszymy tortownicę. Czystą tortownicę, po brzegi wykładamy ponownie papierem do pieczenia.

Na spód tortownicy kładziemy zimny biszkopt a na niego wylewamy lekko stężały mus mleczno - borówkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na 4 godziny by mus dobrze stężał. Na stężały mus, łyżką wykładamy śmietankę a na niej układamy zmrożone borówki amerykańskie oraz kuleczki ryżowe. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/07/2013


comments powered by Disqus