Lekkie ciasto z musem borówkowym
Pyszne, lekkie i idealne na te gorące dni. Ciasto z musem mleczno- borówkowym na biszkoptowym spodzie i z delikatną śmietanką.





Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem biszkoptu lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 2 całe duże jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.
Białka wlewamy do miski i dodajemy do nich szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo ( po łyżce) cukru pudru i ubijamy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy żółtka oraz olej - miksujemy. Gdy powstanie nam już jasnozłota masa , wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewnianą. Do powstałej jajecznej masy stopniowo dodajemy przesiane mąki i delikatnie (za pomocą łyżki ) łączymy składniki.
Powstały surowy biszkopt przelewamy do tortownicy. Surowe ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w 160 stopniach Celsjusza przez około 20 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w piekarniku do jego przestygnięcia.
Mus mleczno - borówkowy:
- 400 ml gorącego mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki borówek leśnych lub 1 szklanka borówek leśnych w zalewie ( kompotowych)
- 35 g żelatyny spożywczej
W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy borówki i łączymy składniki. Powstały mus wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by lekko stężała. Podczas przechowywania musu w lodówce, od czasu do czasu należy go przemieszać.
Śmietanka:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie "śnieżki"
Do miski przekładamy jogurt naturalny i dodajemy do niego "śnieżkę" składniki ubijamy na sztywno.
Dodatkowo:
- 200 g zmrożonych lub świeżych borówek amerykańskich
- 200 g kulek ryżowych w białej czekoladzie
Wykonanie:
Po upieczeniu biszkoptu myjemy i suszymy tortownicę. Czystą tortownicę, po brzegi wykładamy ponownie papierem do pieczenia.
Na spód tortownicy kładziemy zimny biszkopt a na niego wylewamy lekko stężały mus mleczno - borówkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na 4 godziny by mus dobrze stężał. Na stężały mus, łyżką wykładamy śmietankę a na niej układamy zmrożone borówki amerykańskie oraz kuleczki ryżowe. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/07/2013
comments powered by Disqus